Recent Posts

петък, 18 септември 2009 г.

Размисли и страсти: Начин на мислене

В последните 5-6 години непрестанно се водят свирепи спорове относно "поп-фолк" музиката и влиянието й като културно течение по "нашите земи". Знаете, че в процеса на пропагандиране, разпространяване, че и налагане на този жанр музика се оформиха две основни течения, които всъщност стоят в сърцевината на спора и до ден днешен.

Първото течение отстоява мнението, че музиката, наричана просто "чалга" е средство за прекарване на идеално време на маса/дискотека/парти/вкъщи. Според тях няма значение какво слушаш (разбирайте балада на Анелия или Кючек на г-н Шишарката...(ОМГ)), стига да ти доставя душевното удоволствие, което изпитваш, "плейвайки" любимите си "парчета", дори и долно откраднати и мааазно изпяти.

Второто течение, може би по-философското, от това, което съм си направил като извод, застава зад твърдението, че самата музика "затъпява" българския народ, тя не е само музика, ами е и култура на просташкото, селското и смешното дори поведение. Идеята е, че самата музика, текстовете и вида на певиците/певците са крайно провокиращи, просташки и глупави.

Това, което ме накара и аз да подхвана тази безкрайна тема е моето абсолютно възмущение от състоянието на народа ни. Червената лампичка светка неумолимо дами и господа. Според мен е време да се направи нещо по въпроса.

За радост (съжаление за някои) аз се причислявам към втората група, хейтърите. Последиците от това 7-8-9 годишно "чалга робство" са ОЧЕВАДНИ. Манталитетът и начина на мислене на българите е закърнял до такава степен, че изкривява пространството.Заразното, ограничено и допотопно мислене на средностатистическия български "чалгар" мина дори рекорда на Стефка костадинова на висок скок. Да, сигурен съм, че проблемът не е само чалгата, проблемите са пре-много, но според моето скромно мнение чалгизмът поражда повечето от тях.

Излишно е да коментирам плоските и безидейни текстове, породени от "гениалните мозъци", погрижили се думите "ти, ти си яка тупалка, дай да правим вземане, даване..." да се загнездят в глвите на всяка 14-15-16...годишна "кифла", наричаща себе си, да речем, "ГеРиТууУууУ". Всяка втора "гопойца" по улиците, където и да вървите, носеща дрехи комбинирани цветово в червено, зелено, лилаво и кафяво и смятаща себе си за "КвАРтАлНа ПриНцЕсКа", пре-спокойно може да бъде причислена към графата "безинтересна, плоска, надута, но без покритие поп-фолк фенка".

"Промиване на мозъци" май е точната дума. Не стига, че глупавото, с извинение, население избира само (с ударение на о-то) да слуша тази "помия", но и, видиш ли, всяка наша любима медия се опитва доста старателно да агитира към чалго-популяризиране. Примерите са стотици - Мария в Мюзик Айдъл, Слави Трифонов и неговата "академия за чалгари", Сашка Васева в предавания на Нова ТВ от прайм тайм-а. АБСУРД!

И не само чалгата. Ами турските "хитови" сериали. Ама какво се случва тук? Пет века достойните българи са се борили, давали са живота си, живота на жените и децата само и само да се отърват от турската гнет и изведнъж се появява някаква телевизия БТВ и започва да ни натяква турски сериали от 2 до 6 часа. Възмутен съм, възмутен!

0 коментара:

Публикуване на коментар